Odprte dileme nove gradbene zakonodaje v Sloveniji - Mikoš, Matjaž (Gradbeni vestnik, 2019)
Prenovljena gradbena zakonodaja, sprejeta leta 2017, je bila v strokovnih krogih deležna številnih kritik, a tudi podpore, odvisno, katera interesna skupina jo je presojala. V prispevku so navedene nekatere odprte dileme nove gradbene zakonodaje, ki zahtevajo argumentirano razpravo, umaknjeno iz medijev in ob sodelovanju različnih udeležencev, ki jim gradbena zakonodaja določa pogoje dela. Med zainteresirane strokovnjake se gotovo uvrščajo gradbeniki, saj je Gradbeni zakon osrednji del prenovljene gradbene zakonodaje. V prispevku so obravnavane izbrane dileme, čeprav se jih je v razburkani strokovni razpravi po uveljavitvi nove gradbene zakonodaje pojavilo kar nekaj, odvisno, v kateri vlogi so se videli razpravljavci: investitorja, projektanta, nadzornika, izvajalca, revidenta, izobraževalca % V korist vseh strok, ki sodelujejo v kompleksnem prepletu graditve objektov in slovenske družbe v celoti so nujni popravki veljavne gradbene zakonodaje, ki ne bodo le kozmetični, saj bodo morali odpraviti nepotrebne anomalije.
Keywords: avtorske pravice; chamber of engineers; construction; construction law; copyright; Gradbeni zakon; graditev; inženirska zbornica; project management; vodenje projektov