Efficient resource allocation for ultra reliable low latency communication delay minimization in fifth generation networks - Ramesh, Parameswaran (Informacije MIDEM, 2025)
V sodobnem svetu je tehnologija pete generacije (5G) prisotna povsod, zato je treba izpolniti vse zahteve glede storitev. Zelo pomembno je dodeljevanje virov za vsako storitev. Raziskava obravnava problem dodeljevanja virov za uporabnike izboljšanega mobilnega širokopasovnega omrežja (eMBB) in ultra zanesljivega komuniciranja z nizko zakasnitvijo (URLLC). Delo vključuje statično in dinamično dodeljevanje virov za uporabnike eMBB in URLLC. Cilj te raziskave je čim bolj zmanjšati zakasnitve za uporabnike URLLC z upoštevanjem časovnih in energetskih omejitev eMBB in URLLC pri statičnem dodeljevanju virov, pri čemer se te omejitve oblikujejo kot konveksni optimizacijski problem. Rezultati kažejo, da je strategija statičnega dodeljevanja virov boljša kot sheme s fiksno pasovno širino in cikli centralne procesne enote (CPU). Vendar, ko se poveča število uporabnikov, postane uporaba statičnega dodeljevanja virov neučinkovita. Predlagamo dinamično strategijo dodeljevanja virov za reševanje tega vprašanja, ki uporablja spletno konformno napovedovanje za načrtovanje prometa URLLC na vrhu eMBB. Dinamična strategija dodeljevanja virov je boljša od vseh prejšnjih metod dodeljevanja virov in zagotavlja 67-odstotno učinkovitost eMBB ter milisekundno zakasnitev za uporabnike URLLC.
Keywords: 5G; conformal prediction; dodeljevanje virov; eMBB; konformno napovedovanje; resource allocation; URLLC