Synthesis and transformations of some N-substituted (1R,4S)-3-aminomethylidene-1,7,7-trimethylbicyclo2.2.1-heptan-2-ones - Grošelj, Uroš (Acta chimica slovenica, 2006)
Pri kislinsko kataliziranih reakcijah (1R,3E,4S)-3-(dimetilamino)metiliden-1,7,7-trimetilbiciklo-2.2.1heptan- 2-on a (2) z .-aminokislinskimi derivati 3a-d in pirazolidin-3-oni 5a-e poteče izmenjava dimetilaminske skupine, ki vodi do nastanka ustreznih N-substituiranih (1R,4S)-3-aminometiliden-1,7,7-trimetilbiciklo2.2.1heptan-2-onov4/4a-d in 6a-e. Izmenjave dimetilaminske skupine z .-aminokislinskimi derivati 3a-d so vodile do zmesi večinskih (3E)-izomerov 4a-d in manjšinskih (3Z)-izomerov 4a-d, medtem ko so bile pretvorbe enaminona 2 s pirazolidinoni 5a-e stereoselektivne saj so nastali izključno ustrezni (3Z)-izomeri 6a-e. Pretvorba spojine 4a z bis(dimetilamino)-terc-butoksimetanom (Bredereckovim reagentom) je vodila do 3-(dimetilamino)propenoata 7/7. Izvedli smo tudi pretvorbi 1-{(1R,3Z,4S)-1,7,7-trimetil-2-oksobiciklo2.2.1hept-3-ilidenmetil}piraz olid in-3-onov 6a and 6b z dimetil acetilendikarboksilatom (DMAD). V obeh primerih sta nastali ustrezni zmesi štirih diastereomernih spojin, 10/11/12/13a in 10/11/12/13b, z večinskima endo-izomeroma 10 in 11 ter manjšinskima ekso-izomeroma 12 in 13. S preparativno tekočinsko kromatografijo (MPLC) smo zmesi štirih izomerov 10/11, 12/13 uspeli ločiti na dva endo/ekso-para izomerov, 10/13 in 11/12. Strukture produktov so bile potrjene z NMR spektroskopijo in z rentgensko strukturno analizo.
Keywords: derivati pirazola; enaminoni; heterociklične spojine; kafra; kondenzacija; NMR spektroskopija; organska kemija; rentgenska strukturna analiza; sinteza; stereoselektivne sinteze