Patološka fiziologija akutnega in kroničnega popuščanja ledvic - Ribarič, Samo (Medicinski razgledi, 2005)
Poškodba ledvic lahko povzroči akutno (APL) ali kronično popuščanje ledvic (KPL). Serumska koncentracija kreatinina in sečnine sta pomembna kazalca popuščanja ledvic. Časovni potek koncentracije serumskega nebeljakovinskega dušika pa je v pomoč pri ločevanju med APL in KPL. Najpogostejša oblika APL jepredledvična. APL se lahko konča z nepovratno odpovedjo ledvic ali pa s postopno obnovo ledvičnega delovanja. Znaki in simptomi KPL so odvisni od razmerja med propadlimi in neprizadetimi nefroni. Glede na delež neprizadetih nefronov delimo KPL v tri obdobja: zmanjšana delovna rezerva ledvic, kronično popuščanje ledvic in odpoved ledvic z razvojem uremičnega sindroma. Razvoj znakov uremije se dobro ujema z naraščanjem serumske koncentracije sečnine.
Keywords: Ledvica, odpoved akutna; Kidney Failure, Acute; Physiopathology; Ledvica, odpoved kronična; Poliurija; Kidney Failure, Chronic; Polyuria; ledvice; fiziologija; ledvične bolezni; kronična ledvična odpoved; patofiziologija