Slovensko domobranstvo v letu 1945 - Kladnik, Tomaž (Studia Historica Slovenica, 2016)
Avtor na podlagi proučevanja arhivskih virov in literature obravnava organizacijo in delovanje Slovenskega domobranstva v letu 1945. V članku ugotavlja, da moramo v Slovenskem domobranstvu razlikovati med vero v zmago protikomunistične strani in med vero v nemško zmago. Rupnik, ki je v letu 1945 aktivno posegel v delovanje domobranstva, in njegov zet in tajnik Kociper nikakor nista bila Slovensko domobranstvo. Domobranski častniki so verjeli v svojo vojaško premoč v primerjavi s partizani, vendar ne nujno v nemško zmago. Utopično ali ne, pričakovali so invazijo zaveznikov in tedaj so se jim želeli priključiti. Prav tako je bila velika večina o ustanovitvi Slovenske narodne vojske seznanjena šele na Koroškem.
Keywords: 1945; domobranci; druga svetovna vojna; državljanska vojna; Slovenija; svetovna vojna 1939-1945