Nadja Valentinčič Furlan Znanje in identitete v filmih o nesnovni kulturni dediščini, 2025 - Filak, Manca (Svetovi (Ljubljana), 2026)
Knjiga Znanje in identitete v filmih o nesnovni kulturni dediščini avtorice Nadje Valentinčič Furlan je izšla leta 2025 pri Založbi Univerze v Ljubljani. Obsežno delo na več kot 400 straneh temelji na avtoričini doktorski disertaciji iz leta 2023 in na njenih dolgoletnih izkušnjah v Kustodiatu za etnografski film pri Slovenskem etnografskem muzeju, ki v Sloveniji opravlja vlogo koordinatorja varstva nesnovne kulturne dediščine (v nadaljevanju NKD). Čeprav to ni avtoričina prva objava na temo vizualizacije dediščine, knjiga predstavlja njen doslej najbolj poglobljeni prispevek k razmeroma redkeje obravnavanemu vprašanju vloge filma v procesih nastajanja, oblikovanja in varovanja NKD.
Keywords: Antropologija; Epistemologija; epistemology; ethnographic film; etnografski film; Etnologija; Etnološki filmi; intangible cultural heritage; Knjižne recenzije; Kulturna dediščina; nesnovna kulturna dediščina; UNESCO; visual anthropology; Vizualna antropologija