Evaluation of water equivalency of Plastic waterTM for high-energy electron beams using IAEA TRS-398 code of practice - Casar, Božidar (Radiology and oncology (Ljubljana), 2004)
Izhodišča. V mednarodnem protokolu za dozimetrijo TRS-398, ki ga je izdala Mednarodna agencija za atomsko energijo (IAEA), je za določitev absorbirane doze za visokoenergijske elektronske žarke kot referenčni medij priporočena voda. Plastične fantome lahko uporabljamo le pod določenimi pogoji za kvalitete žarkov R50 < 4 g/cm2 (E0 pod 10 MeV). V naši študiji smo ocenjevali ekvivalentnost plastičnega materiala Plastic WaterTM in vode, z namenom da bi za to plastiko določili faktor hpl. Opravili smo obsežne meritve v vodi in v plastičnem fantomu. Material in metode. Absorbirano dozo smo določili v skladuz dozimetričnim protokolom IAEA TRS-398 ter upoštevali priporočila za vse pomembne parametre. Ekvivalentnost izbranega plastičnega materiala smo ocenili za 5 elektronskih žarkov z energijami od 6 MeV do 18 MeV. Pri meritvahsmo uporabili primerno dozimetrično opremo ter natančno sledili referenčnim pogojem iz TRS-398. Rezultati. Rezultate smo predstavili kot razmerje Dpl/Dw med absorbirano dozo v plastiki in absorbirano dozo v vodi. Dobljena razmerja so bila od 0.9990 -1.0058, odvisno od izbrane energije z negotovostjo rezultatov (1SD) od 0,46% - 0,68%. Zaključki. Naši rezultati so primerljivi z do sedaj objavljenimi izsledki drugih raziskav.
Keywords: doziranje; Electrons; Elektroni; obsevanje; onkologija; Polistireni; Polystyrenes; Radiation Dosage; Radiometrija; Radiometry; radioterapija; Sevanje, doziranje; Voda; Water