Prevalence of coagulase positive pathogenic Staphylococcus aureus in milk products collected from unorganized sector of Agra - Singh, Priyanka (Acta agriculturae Slovenica, 2010)
Prispevek opisuje vzorčenje, osamitev in biokemijsko karakterizacijo bakterije Staphylococus aureus iz surovega mleka krav in bivolov ter mlečnih proizvodov (khoa in skuta) na neorganiziranem proizvodnem območju mesta Agra v Indiji. Vzorci surovega kravjega mleka, skute in khoe kažejo, da je bila kontaminacija s S. aureus močnejša na vzhodu Agre (Ram Bagh), medtem ko so bili vzorci surovega mleka bivolov bolj kontaminirani na območju zahodnega dela Agre (Sikandra). Najnižjo raven kontaminacije smo opazovali v vzorcih khoe in skute z zahodnega dela Agre (Sikandra) in v vzorcih kravjega in bivoljega mleka s severnega (Dazalbagh) in vzhodnega dela Agre (Ram Bagh). Visoka stopnja kontaminacije mleka in mlečnih proizvodov kaže, da zaščitni ukrepi za preprečevanje kontaminacij niso ustrezni in jih je nujno treba izboljšati, da bi se izognili ogrožanju javnega zdravja.
Keywords: mleko; Staphylococcus aureus; mlečni izdelki; microbiology; mikrobiologija; okužbe; izolacija; biokemična karakterizacija; India; Indija