Izziv za levičarsko usmerjeno znanstvenoraziskovalno zavezo - Šribar, Renata (Javnost (Ljubljana), 2013)
Prispevek analitično-interpretativno preizprašuje vlogo posameznice in posameznika v reprodukciji vladnosti, ki se tudi v znanosti reproducira skozi brezskrupulozno zastavljeno trgovanje in birokratizacijo. Analiza vključuje avtoetnografijo določene situacije v raziskovanju (nelegitimni in nelegalni prevzem vsebinsko zaključenega projektnega predloga za razpis EU). Kljub antropološki in sociološki umestitvi se obravnava veže na feministično epistemsko zaledje, tj. medpresečni pristop v opredelitvi pozicionalnosti raziskovalkeavtorice in koncept znanstvene samoumestitve oz. pozicioniranja. Druga epistemološka referenca je tako umevanje odnosa med vednostjo in izkušnjo, ki daje moč kompleksnemu tematiziranju lastnega izkustva v družbenih hierarhijah. Prav odsotnost pospeševanja, boljšanja odnosa vednost izkušnja botruje zdrsom levičarskih znanstvenic in znanstvenikov, ki na menedžerski ravni reproducirajo oblastna razmerja. Poskus podreditve v avtoetnografski situaciji avtorica beleži s pisnim gradivom in telesnim spominom. Skozi občutke telesnega nelagodja, kjer odzvanja situacija diskriminacije in izključitve v raziskovalnem menedžeriranju, postaja telo izginjajoče, a obenem tudi instanca obračunavanja s pogostimi praksami, če že ne kar tiho uveljavljenimi neetičnimi normami, ki obvladujejo znanost.
Keywords: science; znanost; filozofija znanosti; znanstvenoraziskovalno delo; birokracija; tržni odnosi