Podredno izraženi protivnost in pojasnjevalnost - Gabrovšek, Dejan (Jezik in slovstvo, 2018)
Namen prispevka je raziskati funkcije podrednih veznikov, ki izražajo protivnost in pojasnjevalnost in so bili do sedaj slabše opisani ali samo omenjeni. Vse to je povezano z različnimi tipologijami odvisnikov in z upoštevanjem razlike med izrazno in pomensko ravnijo. V prvem delu se navežem na Slovensko slovnico in na novejšo literaturo, v drugem pa analiziram rabo vezniških sredstev s poudarkom na pretvorbah v priredja.
Keywords: podredje; pojasnjevalnost; priredje; protivnost; slovenščina; vezniška beseda