Rare earth perovskite-type oxides as gas sensors - Gusmano, Gualtiero (Kovine zlitine tehnologije, 1998)
Nanozirani prahovi ?$SmFeO_3$? izdelani s termičnim razpadom of ?$SmFe(Cn)_64H_2O$? pri 700°C, so bili uporabljeni za pripravo debelih plasti na podlagi iz glinice z comb-tipom Au elektrod. Plasti so bile žgane pri različnih temperaturah med 800-1000°C. Vsebnost ?$α$?-terpineola, sestavina organskega nosilca se je spreminjala v razponu 0.0046 do 4 ut.%. Občutljivost za ?$NO_2$? je bila raziskana v odvisnosti od karakteristik materiala. Vsebnost ?$α$?-terpineola je močno vplivala na električno prevodnost in njeno aktivacijsko energijo. Čim manjša je bila vsebnost ?$α$?-terpineola, manjši je bil ?$NO_2$? odgovor plasti in večja je bila njihova prevodnost. Večanje prevodnosti se pripisuje različnemu sloju kisika na površini ?$SmFeO_3$?, ki ga inducira reakcija razpada terpineola med sintranjem. Aktivacijska energija je korelirana z občutljivostjo ?$NO_2$? in karakteristikami materiala (te so odvisne od parametrov priprave). Zato so parametri procesiranja materiala primarno pomembni za ?$NO_2$? senzorske lastnosti debelih plasti ?$SmFeO_3$?.
Nadaljuje se kot: Materiali in tehnologije
Keywords: Metallurgical and Materials Engineering; metalurgija; prah; kovinski oksidi; železo; samarij; lastnosti; pridobivanje