Vloga socialnega partnerstva pri urejanju plač v javnem sektorju - Počivavšek, Jakob Krištof (Delavci in delodajalci, 2025)
Prispevek predstavlja analizo vpetosti socialnih partnerjev v oblikovanje, spremljanje, izvajanje in preoblikovanje sistema plač v javnem sektorju. Vsebuje pregled pravnih podlag, ki opredeljujejo vlogo socialnega partnerstva pri urejanju in določanju plač v javnem sektorju pri različnih elementih sistema plač v javnem sektorju, in sicer na vseh nivojih urejanja, ki hkrati tudi zrcalijo socialni dialog na različnih ravneh. Poleg tega prispevek vsebuje tudi pregled dobrih praks vključevanja socialnega partnerstva v nastajanje in spremljanje izvajanja sistema plač v javnem sektorju, ki gredo onkraj normativno opredeljene vloge socialnega partnerstva v tem sistemu.
Keywords: collective agreements; javni sektor; kolektivne pogodbe; Plače; public sector wage system; sindikati; social partners; social partnership; socialni partnerji; socialno partnerstvo; trade unions