Francoski pogled na slovensko-srbske spore leta 1989 - Mujdrica, Kaja (Studia Historica Slovenica, 2024)
Na podlagi analize gradiva francoskih diplomatskih arhivov Ministrstva za Evropo in zunanje zadeve iz Nantesa in La Courneuva ter francoskih časnikov Le Monde in Le Figaro članek obravnava francoski pogled na slovensko-srbske politične odnose leta 1989. Avtorja sta pod drobnogled vzela tri ključne dogodke: zborovanje v Cankarjevem domu 27. februarja, sprejetje amandmajev k slovenski ustavi 27. septembra in neuspeli mitingaški pohod v Ljubljani 1. decembra. Upoštevala sta zlasti vidike poročanja diplomatov francoskega veleposlaništva v Beogradu.
Keywords: amendments to Slovenian constitution; diplomacija; diplomacy; France; Francija; Jugoslavija; mitingaški pohodi; Serbia; Slovene-Serbian conflicts; Slovenia; Slovenija; slovensko-srbska nasprotja; Srbija; ustavna dopolnila; Yugoslavia