Odsev koliščarske kulture v zgodovinsko-pustolovski seriji mladinskih knjig Sebastijana Preglja Zgodbe s konca kamene dobe - Haramija, Dragica (Studia Historica Slovenica, 2022)
Serija sedmih knjig Sebastijana Preglja Zgodbe s konca kamene dobe (dela so izšla od 2016 do 2021) sodi v zgodovinski žanr slovenske mladinske daljše proze, in sicer po tipologiji ustreza skupini besedil, ki upovedujejo prazgodovinsko resničnost (fakt) ter izmišljene literarne osebe in dogodke (fikcija). Dogajalni čas je postavljen v obdobje mlajše kamene dobe (v zgodbah so upoštevana spoznanja arheološke stroke), temeljni književni prostor je Ljubljansko barje in z njim povezana kultura kolišč. Ob tem so v zgodbah omenjene tudi vsakdanje stvari, npr. hrana, oblačila, oblikovanje glinenih izdelkov, predelava bakra, organiziranost kolišč, medosebni odnosi, verovanja ipd. V pustolovskem delu zgodbe se književni prostor razširi na pokrajine, kjer poteka pot glavnih literarnih likov, Brina in Črne: Kras, obmorski kraji (sedanja Italija), pot čez gore in kolišča na (drugih) jezerih (v sedanji Avstriji).
Keywords: children's literature; children's rights; historical fiction; koliščarji; mladinska književnost; mlajša kamena doba; Neolithic; pile dwellings; Pregelj, Sebastijan; zgodovinska proza