The act of erasure - Lipanje, Neža (Družboslovne razprave, 2015)
Administrativni izbris 25.671 oseb februarja 1992 razumemo kot simbolno dejanje v procesu nastajanja nove slovenske države in slovenske nacionalne identitete, in sicer kot enega izmed načinov izumljanja notranjega sovražnika. Z analizo psihoanalitičnega diskurza Slavoja Žižka, s katerim je avtor hotel pojasniti specifiko balkanske identitetne strukture, opozorimo tudi na vlogo intelektualcev in preizprašujemo njihovo avtonomijo. Namen besedila je pokazati, da je vsakršen red bistveno pogojen z ne-celostjo, in sicer v smislu, da v predpostavljeni "celoti" vedno obstaja vsaj en element, ki iz nje izpade, ki je dojet kot "Drugi" in kot tak izključen, vendar pa istočasno deluje kot člen, ki ta isti sistem šele zares vzpostavi.
Keywords: Izbrisani; Erased, The; The Erased; Narodna identiteta; National identity; Theoretical psychoanalysis; Teoretska psihoanaliza; Slovenia; Slovenija; identiteta