The influence of specialist palliative care in aggressive end of life management of patients with advanced cancer - Golob, Nena (Zdravstveno varstvo, 2026)
Uvod Ob napredku onkologije in razmahu terapevtskih možnosti je zaskrbljenost, da so bolniki z napredovalim rakom pogosto deležni agresivne obravnave v zadnjem obdobju življenja, upravičena. Namen raziskave je bil oceniti uporabo agresivne obravnave (specifičnega onkološkega zdravljenja in ostale zdravstvene oskrbe) pri bolnikih z napredovalim (razsejanim/razširjenim) rakom v zadnjem mesecu življenja ter oceniti vpliv specializirane paliativne oskrbe nanjo. Metode V retrospektivno raziskavo so bili vključeni odrasli bolniki z napredovalimi solidnimi raki, ki so se zdravili na Onkološkem inštitutu Ljubljana in umrli med januarjem 2015 in decembrom 2019. Z multivariatno logistično regresijo smo ugotavljali povezanost med agresivnim specifičnim onkološkim zdravljenjem in ostalo agresivno zdravstveno oskrbo v zadnjem mesecu življenja in posameznimi pojasnjevalnimi spremenljivkami (letom smrti, spolom, starostjo ob smrti, vrsto raka, prognozo raka in vključenostjo v specializirano paliativno oskrbo). Rezultati V raziskavo smo vključili 1736 bolnikov. Od tega je 538 (31 %) bolnikov prejelo vsaj eno vrsto agresivnega specifičnega onkološkega zdravljenja. Uporaba kemoterapije in novih sistemskih zdravljenj se je sčasoma povečala. Mlajši bolniki so bili pogosteje deležni agresivnega specifičnega onkološkega zdravljenja (OR 0,96; 95 % IZ 0,95–0,97) in ostale agresivne zdravstvene oskrbe (OR 0,96; 95 % IZ 0,95–0,97) kot starejši bolniki. Vključitev v specializirano paliativno oskrbo je pomembno prispevala k manj agresivni obravnavi – prejetju agresivnega specifičnega onkološkega zdravljenja (OR 0,19; 95 % IZ 0,12–0,31) in ostale agresivne zdravstvene oskrbe (OR 0,25; 95 % IZ 0,15–0,40) – bolnikov z napredovalim rakom v zadnjem mesecu življenja. Zaključki V zadnjem mesecu življenja se je sčasoma povečala uporaba kemoterapije in novih sistemskih zdravljenj, zlasti pri mlajših bolnikih z napredovalim rakom. Vključitev v specializirano paliativno oskrbo je bila močno povezana z manj agresivno obravnavo bolnikov ob koncu življenja.
Keywords: anticancer treatment; end of life; medical care; ostala zdravstvena oskrba; specialist palliative care; specializirana paliativna oskrba; specifično onkološko zdravljenje; zadnje obdobje življenja