The Italian compound future in literary texts - Mikolič Južnič, Tamara (Linguistica (Ljubljana), 2024)
Prispevek predstavlja študijo o italijanskem sestavljenem prihodnjiku, ki je poznan po mnogoterosti funkcij, ki jih lahko ima v besedilu. Načini, kako se te funkcije udejanjajo, se lahko močno razlikujejo med jeziki in potencialno predstavljajo pre-vajalsko težavo. Raziskava se osredotoča na funkcije sestavljenega prihodnjika v vzporednem korpusu italijanskih leposlovnih del in njihovih slovenskih prevodov. Po luščenju primerov, ki vsebujejo sestavljeni prihodnjik, in analizi njihovih funkcij v izvirnih besedilih so bili identificirani tipi prevodnih ustreznic in navzkrižno pri-merjani s funkcijami izvirnikov. Poleg slovenskih glagolskih časov, ki so bili upora-bljeni kot prevodne ustreznice italijanskega sestavljenega prihodnjika, so v prevodih prisotni tudi drugi elementi, kot so prislovne besedne zveze, uporabljene za izražanje modalnosti, ki je ni moč ubesediti le s slovenskim glagolskim časom. Zdi se, da se – z nekaj izjemami, pogojenimi najverjetneje z interferenco – prevajalci večinoma zavedajo funkcijskih razlik med časovnim in epistemskim sestavljenim prihodnjikom in so zato uspešno prenesli pomene v ciljni jezik.
Keywords: compound future; contrastive analysis; Italian; kontrastivna analiza; leposlovni korpus; literary corpus; sestavljeni prihodnjik; Slovene; slovenščina; talijanščina