Epidemiologija, etiopatogeneza in histološka klasifikacija pljučnih tumorjev - Rott, Tomaž (Medicinski razgledi, 2002)
Pljučni rak je najpogostejši malignom pri moških in glavni vzrok umrljivosti zaradi raka pri obeh spolih. Na svetu letno prizadene več kot 8 milijonov ljudi, umre pa jih več kot milijon. Kajenje ga povzroči pri moških v 90% in v 78% pri ženskah. Ostali vzroki so (ne)poklicna izpostavljenost škodljivim dejavnikom, brazgotinjenje v pljučih in genetski dejavniki. V Sloveniji sta sev letih 1995-98 pri moških znižala incidenca pljučnega raka z 88,3 na 82/100.000 in odstotek pljučnega raka med vsemi malignomi z 21 na 19 %; pri ženskah se je incidenca zvišala na 19/100.000 (5 % vseh malignomov). Odkrili so 25 % omejenih in 38 % lokalno razširjenih oblik pljučnega raka, pri 34 % sodokazali oddaljene zasevke, v 3 % razširjenosti niso ugotovili. Leta 1998 jeimelo 82,9 % bolnikov različne oblike nedrobnoceličnega raka,17,1 % pa napovedno neugodni drobnocelični rak. V zadnjih letih predstavljata 10% napovedno neugodni vrsti nedrobnoceličnega raka, pleomorfni in kombinirani velikocelični nevroendokrini rak. 5-letno preživetje vseh vrst pljučnega raka je bilo pri moških 8%, pri ženskah 10%, v I. stadiju bolezni pa preko 60%. Sinhrone in metahrone dvojne primarne pljučne tumorje so ugotovili v 8,4 %, v pljučih in drugod po telesu v 11 %, trojne pa v 0,8 %. Pri 18 % bolnikov se hkrati pojavljajo tumorske in netumorske patološke spremembe v pljučih.
Keywords: Adenoma; Lung Neoplasms; Bronhialne novotvorbe; Epidemiology; Etiology; Pljučne novotvorbe; Pathology; Prekanceroze; Precancerous Conditions; Adenomatoza pljučna; Papilloma; Karcinoidni tumor; Karcinom drobnocelični; Bronchial Neoplasms; Adenomatosis, Pulmonary; Karcinom nemalocelični, pljučni; Karcinom ploščatocelični; Carcinoma, Squamous Cell; Carcinoma, Small Cell; Mezoteliom; Paraneoplastični sindromi; Carcinoma, Non-Small-Cell Lung; Carcinoid Tumor; pljučni rak; novotvorbe; Mesothelioma; tumor; Paraneoplastic Syndromes; epidemiologija; etiologija; Adenom; histologija; Papilom; diagnostika