Nasilje med mladimi v kibernetskem prostoru - Žakelj, Tjaša (Družboslovne razprave, 2013)
Članek obravnava nasilje med mladimi v kibernetskem prostoru kot pojav, ki v Sloveniji še ni bil sistematično raziskan. Omogoča ga med mladimi močno razširjena raba informacijsko-komunikacijske tehnologije, ki poleg prednosti prinaša tudi nove možnosti za širjenje različnih oblik medvrstniškega nasilja. V članku so izpostavljeni ključni poudarki, ki so raziskovanju pojava namenjeni v nekaterih državah Evrope in Severne Amerike; opisana je kompleksnost pojava, ki se odraža v stalno razvijajoči se tipologiji oblik nasilja v kibernetskem prostoru; izpostavljeni so terminološki primanjkljaji; predstavljen je oris prvih obravnav problematike v slovenskem prostoru in argumenti za nujnost sistematičnega ukvarjanja s problematiko, za katero še ni povsem jasno, kako se ji zoperstaviti.
Keywords: Cyberspace; Kibernetski prostor; Internet; Violence; Youth; Nasilje; Mladina