Nekatere novejše metode pri simulacijah Monte Carlo v statistični fiziki - Mertelj, Tomaž (Obzornik za matematiko in fiziko, 2008)
V članku so na kratko opisane nekatere najbolj pogoste metode, ki jih uporabljamo pri simulacijah Monte Carlo v statistični fiziki. Najstarejši Metropolisov algoritem je osnova, iz katerega izhajajo vsi novejši algoritmi. Med novejšimi algoritmi so opisani le tisti bolj univerzalni. Njihov cilj je izboljšati ergodičnost pri simulacijah v sistemih, kjer ima energija več lokalnih minimumov.
Keywords: fizika; naključno vzorčenje; simulacije; statistika