Septembrsko neurje v zgornji Selški dolini - Debeljak, Nika (Geografski obzornik, 1997)
Zaradi ujme se vsako leto izgubi pomembnen delež družbenega proizvoda in zato pomenijo veliko oviro v razvoju ne le pokrajin, ampak tudi države. V sestavku želimo prikazati razvoj, obseg in posledice poplav, ki so 8. in 9. septembra leta 1995, in tudi že velikokrat prej, prizadele Selško dolino v njenem zgornjem delu. Skušale smo poiskati vzroke ujme in odgovoriti na vprašanje, kolikšen delež krivde zanje moramo pripisati izrednim naravnim razmeram in kolikšen človeku.
Keywords: 1995; Gorenjska; naravne nesreče; neurja; poplave; Selška dolina; usadi; zemeljski plazovi