Bibliographic Transition in France: - Gianolio, Christelle (Organizacija znanja, 2023)
Članek obravnava trenutno stanje bibliografske tranzicije v Franciji ter pristop in organizacijo, ki sta bila uporabljena za uskladitev knjižničnih katalogov s tehnologijami semantičnega spleta in bibliografskimi podatki na spletu. Zastavljeni cilji se lahko dosežejo z uporabo katalogizacije z entitetami, ki temelji na modelu IFLA LRM. Po temeljitem preučevanju standarda RDA, kar je bil prvi korak, ki ga je bilo treba narediti, se je Francija odločila, da bo ohranila nekaj avtonomije in oblikovala nacionalni katalogizacijski standard RDA-FR, ki je anglo-ameriški standard, prilagojen francoskim razmeram. Za izvedbo te spremembe je bil ustanovljen program Bibliografska tranzicija (fr. Transition bibliographique), dodeljen dvema nacionalnima bibliografskima agencijama, ki sloni na treh stebrih, ki predstavljajo tri vidike programa: standardizacijo, usposabljanje ter podporo razvoju sistemov in podatkov. Podrobno so predstavljene odločitve in vprašanja ter naloge in dosežki skupin. Tovrstna organizacija je bila vzpostavljena za zagotavljanje rednega pretoka informacij med operativno in strateško ravnjo na eni strani ter med različnimi skupinami na drugi strani. Splošna usklajenost je ena ključnih značilnosti programa z nalogo združevanja in zastopanja vseh francoskih knjižnic in francoskih kulturnih ustanov ter upoštevanja njihovih potreb in potreb njihovih uporabnikov.
Keywords: cataloguing rules; cataloguing training; IFLA Library Reference Model (IFLA LRM); integrirani knjižnični sistemi; Katalogizacijska pravila; library management systems; Resource Description and Access (RDA); usposabljanje za katalogizacijo