Nationalizing minorities and homeland politics - Kántor, Zoltán (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2007)
Članek razmišlja o vlogi predvidevanja v vladanju in razloži, zakaj je hkrati potrebno in redko. Oriše značilnosti predvidevanja, njegove glavne postopke in tehnike s posebnim poudarkom na holističnih vzorcih in njihovi uporabi. Članek določi področja, kjer je predvidevanje potrebno in tudi vse vrste ovir,na katere naleti. Razmišlja o odnosu med predvidevanjem in načrtovanjem ter ponuja nekaj predlogov in priporočil.
Keywords: nationalism; nacionalizem; nacionalna pripadnost; narod; people; državljanstvo; Hungary; Madžarska; Romania; Romunija; mednacionalni odnosi