Vzorčni postopek - Betetto, Nina (Pravni letopis, 2011)
Vzorčni postopek, ki je eno od sredstev za varstvo razpršenih interesov, je procesni institut, ki sodišču omogoča lažje in povezano obravnavanje velikega števila že vloženih zahtevkov. Temeljna prednost ureditve v slovenskem procesnem pravu je v tem, da se postopek izvede kot običajen postopek med dvema strankama. Zakonski dejanski stan 279.b člena Zakona o pravdnem postopku je mogoče kljub nekaterim pomensko odprtim pojmom z razlago opredeliti tako, da dopušča enopomensko odločitev v konkretnem primeru, ki je predmet pravne odločitve. Ob dosledni uporabi je zato institut primerno sredstvo za uresničitev cilja zakonodajalca, ki je v pospešitvi in večji ekonomičnosti postopka. Zaradi izboljšanega dostopa do sodišča s stališča individualnih tožnikov z bagatelnimi zahtevki bi de lege ferenda kazalo najprej uvesti zasebno skupinsko tožbo po načelu opt-in.
Keywords: civilno procesno pravo; razredna tožba; skupinska tožba; sodni postopek; vzorčni postopek