Pomen vadbe za moč srednje zadnjične mišice - Jošt, Matija (Šport (Ljubljana), 2018)
Srednja zadnjična mišica (v nadaljevanju SZM) sodi v skupino mišic medeničnega obroča. Glavna naloga mišice je odmik kolka, druge naloge pa so še notranja in zunanja rotacija ter upogib in izteg kolka. Pravilno delovanje te mišice je ključno za zagotavljanje proksimalne stabilnosti pri gibanju spodnjih okončin, predvsem stabiliziranje medenice v frontalni in transverzalni ravnini. V primeru oslabljene mišične funkcije SZM lahko pride do nepravilne biomehanike spodnjih okončin, ki pa je pogosto vzrok patelofemoralnemu in iliotibialnem sindromu ter zaradi valgusa v kolenu lahko privede do poškodbe križnih vezi. V članku smo zato na podlagi aktualne literature predstavili vlogo SZM in pomen vadbe za krepitev mišice. V uvodnem delu smo opisali anatomijo SZM in predstavili njeno funkcijo. Nadaljevali smo s pomenom krepitve mišice in posledicami njene šibkosti. Predstavili smo tudi nekaj primerov krepilnih gimnastičnih vaj z različno ravnjo aktivacije mišice v stoječem in ležečem položaju, ki naj bi bile primerne tako za začetnike kot tudi izkušene športnike, ter podali še smernice za vključitev vaj v programe vadb.
Keywords: anatomija; srednja zadnjična mišica; šport; vadba za moč; vaje za krepitev