Pasti liberalnega feminizma v polju literarnega - Burcar, Lilijana (Vzgoja in izobraževanje, 2019)
Prispevek osvetljuje osnovne pasti in zablode privzemanja temeljnih podmen liberalnega feminizma v našem prostoru, kar je vse bolj vidno tudi v polju literarnega in s tem povezane socializacije mladega bralstva. Liberalni feminizem za razliko od sistemskega ne razkriva, še manj pa naslavlja strukturne vzroke, ki botrujejo sistemski odrinjenosti in drugorazrednosti žensk v kapitalističnem patriarhalnem redu. Slednjega pomaga vzdrževati s svojim ozkim, biološko esencialističnim poudarkom na t. i. ženskih kvotah. Tako naj bi zgolj preštevanje žensk na nekaterih vodilnih položajih samo po sebi delovalo kot merilo vsesplošne emancipacije vseh žensk, kljub temu da istočasno poteka sistematično krčenje in razgradnja javnega sektorja. Kajti kot dokazuje sistemski feminizem, je prav od dostopnosti in razvejanosti slednjega odvisna tudi stopnja emancipacije žensk tako v javni kot zasebni sferi. V polju literarnega se zapadanje temeljnim podmenam liberalnega feminizma odraža na ravni golega preštevanja dekliških likov kot tudi avtoric, kar ima, kot dokazuje prispevek, za ozaveščenost pedagoškega kadra in razgledanost mladega bralstva enako zavajajoče učinke kot uradno vodena politika na ravni kapitalistične države.
Keywords: liberalni feminizem; literarne študije; mladinska književnost; sistemski feminizem