Razlike med cestnimi in gorskimi kolesarji v izhodnih spremenljivkah odnosa sila-hitrost-moč pri skokih z dodatnimi bremeni - Spudić, Darjan (Šport (Ljubljana), 2023)
Namen naše raziskave je bil preveriti razlike v višini skoka iz polčepa in v izhodnih spremenljivkah odnosa sila-hitrost-moč (F-v-P) med cestnimi in gorskimi kolesarji (disciplini enduro in spust). Odnos F-v-P smo izmerili z uporabo pritiskovne plošče pri skokih iz polčepa z olimpijsko ročko za 32 kolesarjev. Uporabljena so bila štiri bremena, določena relativno glede na maso preiskovanca. Z analizo variance smo ugotovili statistično značilne razlike med kolesarji različnih kolesarskih disciplin (cestno kolesarstvo, spust z gorskimi kolesi, enduro) v višini skoka iz polčepa (p < 0,001) in največji teoretični moči (Pmax ) (p < 0,05). Gorski kolesarji discipline enduro ustvarijo večjo Pmax ter skačejo višje od cestnih kolesarjev in gorskih kolesarjev iz discipline spust (p < 0,05). Rezultati vrhunskih kolesarjev iz naše študije predstavljajo referenčne vrednosti za vadbo moči iztegovalk nog pri mlajših kolesarjih. Na podlagi rezultatov kolesarjem vseh disciplin priporočamo vadbo za moč iztegovalk nog, ki je sistematično usmerjena v povečanje Pmax , še posebej pri kolesarjih v disciplini enduro.
Keywords: cestno kolesarstvo; enduro; gorsko kolesarstvo; hitra moč; spust; šport