Pomen poznanja toplotnih in elastičnih lastnosti naravnega kamna pri uporabi v gradbeništvu - Mladenovič, Ana (Kovine zlitine tehnologije, 1999)
Pri uporabi naravnega kamna v gradbeništvu , še zlasti pri projektiranju fasadnih oblog, so izjemno pomembni podatki o njegovih toplotnih in elastičnih lastnostih, ki so bile pri enajstih izbranih vrstah slovenskega naravnega kamna določene prvič. Izmerili smo toplotno prevodnost, linearni toplotni razteznostni koeficient, module elastičnosti in Poissonovo število. Ugotovili smo, da sta najpomembnejša dejavnika, ki določata vrednost toplotnih in elastičnih parametrov preiskanih vrst naravnega kamna, mineralna sestava in tekstura. V splošnem imajo apnenci, če jih vrednotimo s kakovostnimi merili za naravni kamen,boljše toplotne in elastične lastnosti v primerjavi s silikatnimi ali tistimi kamninami, ki imajo izraženo nehomogeno teksturo zaradi poroznosti in mikrorazpokanosti (lehnjak, peščenjak, breča). Rezultati so osnova za optimalno dimenzioniranje in vgrajevanje preiskanih vrst naravnega kamna.
Nadaljuje se kot: Materiali in tehnologije
Keywords: naravni kamen; mehanske lastnosti; toplotne lastnosti