Bibliometrijska analiza člankov in citatov revije Zdravstveno varstvo - Miholič, Petruša (Zdravstveno varstvo, 2010)
Uvod: Bibliometrija in njene metode s sistematičnim zbiranjem podatkov merijo in analizirajo objave. Bibliometrijska analiza posamezne revije je v veliki meri tudi analiza raziskovalnega področja, ki ga revija pokriva. S tem namenom smo naredili bibliometrijsko analizo revije Zdravstveno varstvo in ugotovili njeno odmevnost in pomembnost pri izmenjavi informacij v znanstvenem krogu. Metode: V analiziranem sedemletnem obdobju je bilo pregledanih 28 rednih številk. Pregledani so bili prispevki iz rubrik: uvodniki, izvirni in pregledni znanstveni članki, pisma uredništvu, recenzije, nekrologi. S pomočjo kvantitativnih bibliometrijskih metod smo dobili objektivno sliko o celotni reviji in njenem razvoju v zadnjih sedmih letih. Rezultati: V zadnjih sedmih letih se je kakovost objav nedvomno dvignila, kar kažejo tudi dobljeni rezultati. Prevladujejo večavtorski članki, avtorji citirajo predvsem članke, ki jim sledijo monografije, pretežno citirajo angleško literaturo, avtorji pa navajajo skoraj polovico virov, mlajših od petih let. Zaključek: Dobljeni rezultati nas navajajo k razmišljanju, da gre pri raziskovalnem in strokovnem področju zdravstvenega varstva nedvomno za medicinsko področje, ki ima tudi zelo močan družboslovni značaj, saj se ukvarja z medicino, zdravstvom in zdravjem tudi kot družbenim pojavom. Vključenost revije Zdravstveno varstvo v letu 2009 na seznam revij SSCI Expanded ni naključje, ampak rezultat minulega dela uredništva, ki si je v preteklosti prav to zadalo za cilj.
Keywords: bibliometrija; citati; citiranje; članki; serijske publikacije; zdravstveno varstvo; Zdravstveno varstvo (periodična publikacija)