Diagnostic imaging, indications and measurements for the treatment of aortic aneurysm by endoprosthesis - Šurlan, Miloš (Radiology and oncology (Ljubljana), 2000)
Izhodišča. Avtorji prikazujejo slikovno diagnostiko anevrizme aort, indikacije, splošne kontraindikacije in meritve za izdelavo ali izbiro aortne endoproteze. Preiskava z ultrazvokom je najbolj priročna in ekonomsko upravičena metoda za odkrivanje anevrizme aort, spremljanje asimptomatskih anevrizem ter bolnikov po zdravljenju z operacijo ali endoprotezo. Naslednji preiskavi za prikaz anevrizme aorte sta računalniška tomografija brez kontrastnega sredstva in z njim. Načrt zdravljenja z endoprotezo naredimo s pomočjo digitalne substrakcijske angiografije, spiralne računalniške tomografske angiografije in/ali magnetne resonance in angiografije. Z digitalno subtrakcijsko angiografijo dobro prikažemo svetlino anevrizme in aorte ter spremembe v njej, velike arterije v bližini anevrizme in stanje medeničnih arterij za izbiro pristopa. Spiralna računalniška tomografska angiografija in magnetnoresonančna angiografija v dvo- in trodimenzionalni reprodukciji v več smereh nam omogočata natančno izmero velikosti anevrizme, premera aorte nad in pod anevrizmo ter presodita kakovost njene stene. Zaključki. Indikacijski področji za endoprotezo sta anevrizma trebušne aorte in descendentnega dela prsne aorte. Zdravljenje z endoprotezo kot manj invazivna metoda je indicirano pri bolnikih, pri katerih ima kirurško zdravljenje veliko zapletov in visoko smrtnost. Endoproteza je zgrajena iz kovinske opornice in proteze. Opornica pritrdi endoprotezo na prizadeti del aorte nad in pod anevrizmo, razpre protezo in ji daje oporo. Proteza je sintetična tkanina dakron, ki ima za ta namen primerne lastnosti, kot so majhna podajnost, poroznost, prepustnost in razteznost. Endoprotezo uvajamo v aorto skozi kateterski dovodni sistem. Vhodno mesto je kirurško odprta skupna stegnenična ali medenična arterija.
Keywords: anevrizma; Angiography, digital subtraction; aorta; Aortic aneurysm; Blood vessel prosthesis; Diagnosis; Diagnostic imaging; diagnostika; Magnetic resonance imaging; ožilje; Patient selection; Radiography; Therapy; Tomography, X-ray computed; žilne bolezni