Analiza topografije papile vidnega živca pri zdravih osebah s Heidelbergovim tomografom mrežnice in z analizatorjem debeline mrežnice - Rekič, Andreja (Medicinski razgledi, 2005)
Analiza topografije papile vidnega živca s Heidelbergovim tomografom mrežnice I (HRT) in z analizytorjem debeline mrežnice (RTA) je pomembna za zgodnje odkrivanje in spremljanje glavkoma. Namen raziskave je bil pridobiti lastne normativne podatke za topografske parametre papile pri zdravih očeh s HRT in RTA ter preveriti ponovljivost in ujemanje med meritvami s HRT in RTA. 50 zdravih prostovoljcev je opravilo preiskavo obeh oči s HRT in RTA. Za določitev ponovljivosti meritev smo pri 10 preiskovancih obe preiskavi po enemtednu ponovili na levem očesu. Preverili smo statistično značilnost razlikmed meritvami s HRT in RTA. Ujemanje med aparatoma smo ocenili z določitvijo mej ujemanja. Ponovljivost meritev smo ocenili s koeficientom ponovljivosti in koeficientom korelacije znotraj razreda (ICC). Statistično značilne razlike (p0,10 za površino ekskavacije (0,15), površino NRO (0,15), največjo globino ekskavacije (0,13), razlike v višini začrtane meje papile (0,11) in površino prečnega prereza PRŽV (0,14). ICC je bil visok (>90%) za vse parametre, razen za meritve povprečne debeline PRŽV (89%) s HRT in razlik v začrtani meji papile (84%) z RTA. HRT in RTA nista zamenljiva pri kliničnem delu. Trenutno je HRT bolj uporabna in zanesljiva preiskovana metoda kot RTA.
Keywords: Mrežnica; Retina; Optični disk; Anatomy And Histology; Optic Disk; Tomografija; Tomography; Srednja leta; Starostniki; Middle Age; oftalmologija; Aged; oko; anatomija; histologija