Podoba Hrvaške pri Janezu Trdini - Miklavc Žebovec, Polona (Slavistična revija, 2020)
V prispevku je predstavljena podoba Hrvaške v avtobiografskih in spominskih delih Janeza Trdine, natančneje, podoba, moralnost in značaj Hrvatov in Hrvatic, hrvaški živež in oprava, življenje hrvaških kmetov iz središč Hrvaške, hrvaška duhovščina, življenje na Hrvaškem v dobi Bachovega absolutizma in po njegovem padcu, podoba Varaždina, Reke in drugih hrvaških mest ter opis reške čitalnice.
Keywords: 19. stoletje; 19th century; imagologija; imagology; intercultural literary history; interkulturna literarna zgodovina; Slovenian literature; Slovenian writers; slovenska književnost; slovenski pisatelji; Trdina, Janez