"Bil je konkurz prava katastrofa" - Smiljanić, Ivan (Prispevki za novejšo zgodovino, 2020)
V prispevku so analizirani stečajni postopki, ki so pred ljubljanskim Deželnim sodiščem potekali med letoma 1900 in 1918. Predvsem na podlagi sodnih spisov je rekonstruiran običajen potek stečajnega postopka in njegove faze. V uvodu so navedeni razlogi, ki so zasebnike in podjetnike prignale v stečaj, nato pa so orisani razglasitev stečaja, izbira stečajnega komisarja in upravitelja, položaj upnikov, načini za doseganje največje možne vrednosti stečajne mase, razdelitev mase in zaključek stečaja. Citati iz sodnih spisov omogočajo vpogled v številne probleme, s katerimi so se srečevali vsi vpleteni v stečajnem postopku, od nekooperativnosti stečajnikov in nizkih kvot do prve svetovne vojne.
Keywords: Avstro Ogrska; civilno pravo; Deželno sodišče v Ljubljani; gospodarsko pravo; gospodarstvo; stečajni postopki; stečajno pravo