Aleksander Nagy - župan mestne občine Maribor na prelomu iz 19. v 20. stoletje - Skitek, Vinko (Studia Historica Slovenica, 2017)
Avtor se v svojem prispevku ukvarja s problematiko mariborskega župana inženirja Aleksandra Nagyja, ki je županoval v Mariboru od leta 1886 do leta 1902. Nagy je po končani ljudski šoli v Mariboru nadaljeval študij na visokih tehniških šolah v Gradcu in na Dunaju. Avtor v svojem prispevku razkriva, kako je bilo Nagyju v pomoč poznavanje gradbene stroke pri njegovem kasnejšem udejstvovanju kot občinski ter mestni svetnik in kot županu. Hkrati pa avtor v prispevku poudari dejstva, zaradi katerih je mesto Maribor postalo prav v času Nagyjevega županovanja bogatejše za več novih šolskih stavb, novo bolnišnično stavbo, več vojaških objektov, klavničnih poslopij in nenazadnje za nov vodovodni sistem. S tem se je, po pisanju Nagyjevih sodobnikov, Maribor preobrazil v pravo moderno mesto.
Keywords: 19./20.st.; infrastruktura; Maribor; Nagy, Aleksander; občinska uprava; urbani razvoj; zgodovina; župani