Senzor višine gladine s prepletenima optičnima vlaknoma - Suhadolnik, Alojz (Informacije MIDEM, 1992)
Izdelali smo nov tip senzorja za zvezno merjenje višine gladine na osnovi prestopa svetlobe med dvema optičnima vlaknoma. Vlaknoma, ki sta medsebojno prepletena, je v senzorskem delu odstranjen plašč. V članku je opisana sestava senzorja, podani so rezultati merjenja višine gladine in lomnega količnika tekočin. Prikazani so vplivi absorbcije in omočenja senzorja z merjeno tekočino.
Keywords: absorpcija; absorption; eksperimentalne raziskave; experimental research; liquid film; liquid level measurement; liquid level sensors; merjenje lomnega količnika; merjenje nivoja tekočin; optical fibres; optical sensors; optična vlakna; optični senzor; refractive index measurement; senzorji nivoja tekočin; tekočinski film