Radical irradiation of the prostate. Combination of percutaneous irradiation and irradiation with LDR Ir-192 implants - Kragelj, Borut (Radiology and oncology (Ljubljana), 2001)
Izhodišča. Obsevanje prostatičnih karcinomov z dozami višjimi od še sprejemljivih doz ob klasični radioterapiji izboljša lokalno kontrolo bolezni.Namen študije je bil ugotoviti akutno toksičnost ter sprejemljivost visokodoznega obsevanja prostate s kombinacijo perkutanega obsevanja in intersticijske brahiradioterapije, kjer smo implantacijo prostate izvedli z Ir192, ki je imel nizko hitrost doze (LDR). Materijal in metode. Pregledali smo dokumentacijo 8 bolnikov z lokaliziranimi karcinomi prostate (T2-3 N0-X M0). Izhodna vrednost PSA je bila 2,7 - 37,5 (mediana 13,7) ng/ml., točkovanjepo Gleasonu pa 4-9 (mediana 7). Zdravljeni so bili avgusta 1999 do februarja 2000 s kombinacijo perkutanega obsevanja prostate in seminalnih vezikul (4 bolniki) oziroma medeničnega področja (4 bolniki) s 48.6 - 50,4 Gy ter intersicijskega obsevanja prostate LDR IR-192 z 20,0 do 28,0 Gy. Rezultati. Akutni stranski učinki obsevanja, ki so se pojavili pri vseh bolnikih, so bili neizraziti glede na RTOG kriterije je pri 20 do 30 bolnikov ocenjeno kot 1. stopnje, pri 9 do 30 2. stopnje in pri 1 do 30 bolnikov 3. stopnje. Pri nobenem bolniku ni bilo potrebno prilagajati zdravljenja zaradi stranskih učinkov. Zaključki. Začetne izkušnje kažejo na zmerno toksičnost teroptimalno sprejemljivost kombinacije perkutanega obsevanja in implantacije z LDR Ir 192. Tehniko implantacije bi lahko izboljšali z rednimi CT kontrolamiimplantata in z dodatno pozornostjo pri uvajanju igelj v področje obuteri.
Keywords: Brachytherapy; Iridium radioisotopes; prostata; prostate; Prostatic neoplasms; radioterapija; Radiotherapy; Radiotherapy dosage; rak (medicina); therapy; zdravljenje