Us vs. them - Poljak Rehlicki, Jasna (ELOPE (Ljubljana), 2015)
Leta 1996 je Samuel Huntington predstavil tezo, da konec hladne vojne pomeni tudi konec globalne nestabilnosti, ki temelji na ideoloških in ekonomskih razlikah oziroma preferencah. Hkrati je napovedal, da prihodnost človeštva kljub temu ne bo mirna, pač pa da bodo prihodnji konflikti izhajali iz kulturnih razlik. Zapisal je, da so spopadi neizogibni, dokler ena od strani (običajno Zahod) vztraja na vsiljevanju univerzalizma civilizacijam, katerih kulturna zavest se krepi. Vse od vietnamske vojne so ameriški vojaški taktiki prepričani, da poznavanje in razumevanje sovražnikove kulture vodi k zmagi, zato ameriške vojaške akademije in šole v svojih strategijah vse bolj poudarjajo kulturne študije. Pričujoči prispevek temelji na branju in analizi več ameriških leposlovnih in neleposlovnih romanov o vietnamski in iraški vojni. Ker vsi predstavljajo neposredne izkušnje in kulturna srečevanja vojakov z njihovimi ´nasprotniki´, se raziskava osredinja na njihovo (ne)zmožnost resničnega razumevanja in spoštovanja različnih kultur oziroma civilizacij v času vojne. Prispevek pokaže tudi, da je poznavanje sovražnika zaman, če je cilj vojne preoblikovanje drugih kultur po zahodnem zgledu.
Keywords: American literature; ameriška književnost; culture; kultura; vojna; war; Zahod; Združene države Amerike