Variation of normal anisotropy ratio "r" during plastic forming - Aleksandrović, Srbislav (Strojniški vestnik, 2009)
Hladno valjana tanka pločevina je tipičen primer anizotropnega materiala, ki je posledica proizvodnega procesa valjanja. Anizotropija se običajno obravnava v dveh smereh: kot ravninska in normalna anizotropija. Kot parameter anizotropije se najpogosteje uporablja koeficient normalne anizotropije oz. vrednost r, ki predstavlja količnik raztezkov v ravnini in po višini pločevine. Določa se eksperimentalno, običajno kot srednja konstantna numerična vrednost in brez preverjanja morebitne odvisnosti od dejanske plastične deformacije. Točna določitev vrednosti r je zelo pomembna, saj ne predstavlja le parametra oblikovalnosti temveč je tudi ključni parameter anizotropije za programsko simulacijo procesov plastičnega preoblikovanja. V članku so predstavljeni rezultati eksperimentalne raziskave treh tipičnih materialov: pločevine DC04 iz maloogljičnega pomirjenega jekla, pločevine iz zlitine AlMg4.5Mn0.7 in nerjavne jeklene pločevine X5CrNi18-10. Posebna pozornost je bila posvečena določitvi odvisnosti vrednosti r od plastičnih deformacij med procesom preoblikovanja. Za izvedbo eksperimenta je potrebna napredna oprema in točni izračuni. V našem primeru je bil uporabljen računalniški merilni sistem Zwick/Roell Z 100. V članku je podan tudi predlog za upoštevanje spreminjanja vrednosti r med procesom plastičnega preoblikovanja.
Keywords: preoblikovanje; kovine; anizotropija; plastična deformacija; valjanje