Konstantinov slavolok in zaton rimskega cesarskega kulta - Osvald, Monika (Keria (Ljubljana), 2001)
Čeprav je Konstantin Veliki izvojeval odločujočo bitko pri Milvijskem mostu v znamenju križa, se na številnih kasnejših spomenikih prepletati! poganska solarna in krščanska ikonografija. Posamezni prizori Konstantinovega slavoloka tako omogočajo večplastno branje, ki je zadovoljilo tako poganskega kot krščanskega gledalca. Obenem jasno pokažejo na značaj premen cesarskega kulta: poganske honores so resda ukinjene, toda cesar in vse, kar je z njim povezano, ostaja sveto in božansko.
Keywords: Constantinus, Flavius Valerius; kult cesarja; rimska arhitektura; rimski cesarji; rimsko cesarstvo; slavoloki