Use of different growth paramaters of Norway spruce (Picea abies (L.) Karst.) to study tree response to climate - Levanič, Tom (Zbornik gozdarstva in lesarstva, 2006)
V prispevku so predstavljene možnosti analize različnih rastnih parametrov navadne smreke na makro in mikro nivoju. Dendroekološke meritve nam dajo informacijo o širinah branik, gostotah branik in vsebnosti stabilnih izotopov ogljika v njih na nivoju branike ter jih retrospektivno povezati z različnimi okoljskimi informacijami. Metoda preučevanja sledi iglic terminalnega poganjkanam omogoča rekonstrukcijo gostote iglic terminalnega poganjka in posledično analizo številnih parametrov, vezanih na iglice in zračno polucijo.Z metodo pinning je mogoče slediti intraanualno dinamiko debelinske rasti drevesa na celičnem nivoju in nadalje raziskati vpliv klimatskih dejavnikov na kambijevo aktivnost.
Keywords: analize; dendroekologija; metode; Picea abies; Pokljuka; prirastek; smreka