Identification of hypothetical duplicate accessions of plums (Prunus domesticaL.) within the Slovene Plant Gene Bank Collection using molecular markers - Šiško, Metka (Agricultura (Maribor), 2016)
Slovenska rastlinska genska banka skrbi za ohranjanje, vzdrževanje in vrednotenje tradicionalnih kultivarjev in drugih uporabnih genotipov rastlin. Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede skrbi med drugim tudi za številne akcesije sliv (Prunus domestica L.). Med 15 izbranimi akcesijami, smo s pomočjo šestih mikrosatelitskih lokusov želeli poiskati morebitne duplikate. Z mikrosatelitskimi markerji smo v povprečju namnožili 7.67 alelov na lokus in dobili od 4 do 10 različnih alelov na posamezen lokus. Za računanje genetskih oddaljenosti med proučevanimi akcesijami smo izračunali Dice koeficient in izrisali dendrogram. Šest mikrosatelitskih lokusov je zadostovalo za razlikovanje med akcesijami. Med preučevanimi akcesijami nismo našli duplikatov.
Keywords: duplicate accessions; gene bank; genska banka; mikrosatelitski markerji; plums; podvojene akcesije; Prunus domestica; slive; SSR markers