Analysing rare books with digital technologies - Wagner, Bettina (Knjižnica, 2012)
Blokovne knjige, ki so jih v 15. stoletju tiskali s pomočjo lesoreznih plošč, so izredno redke in so zato zelo dragocen del evropske kulturne dediščine. Tako so v letu 2009 pričeli izvajati projekt katalogizacije in digitalizacije pribl. 90 blokovnih knjig, ki jih hrani Bavarska državna knjižnica v Münchnu ter druge ustanove na Bavarskem (Nemčija), s katerim želijo raziskovalcem in humanistom omogočiti dostop do visoko kvalitetnih reprodukcij blokovnih knjig in vodnih znakov. V prispevku je predstavljeno obravnavano gradivo in podan uvod v projekte digitalizacije, ki so v teku ter vprašanja, povezana s trenutnimi raziskavami. Navedeni so tudi cilji in metode omenjenega projekta. Detajlno je opisana digitalizacija, ki jo v okviru projekta izvajajo v Bavarski državni knjižnici, s posebnim ozirom na digitalizacijske postopke in odkrivanje ter dokumentiranje vodnih znakov z infrardečo kamero. Primeri v prispevku ponazarjajo kvalitetno digitalizirane strani in rezultate, dostopne na spletni strani centra za digitalizacijo - DigitiZation Center (MDZ), ki deluje v okviru Bavarske državne knjižnice.
Keywords: redke knjige; dragocene knjige; blokovne knjige; vodni znaki; cultural heritage; kulturna dediščina; digitalizacija; digitization; projekti; Bavarska; Nemčija; Germany