Učenje mladostnika in staršev o postopku čiste intermitentne kateterizacije - Poljanšek, Jožica (Rehabilitacija (Ljubljana), 2019)
Intermitentna katetrizacija predstavlja tehniko praznjenja sečnega mehurja, ki zmanjšuje tveganje za okužbo in okvaro sečil pri bolnikih z okvaro hrbtenjače. V prispevku so predstavljeni postopki in izid zdravstvene nege mladostnika po prebolelem infarktu hrbtenjače. Pri mladostniku je zaradi okvare hrbtenjače prišlo do zastoja seča v mehurju, zato je potreboval intermitentno katetrizacijo. Opisano je učenje izvajanja čiste intermitentne katetrizacije mladostnika in njegove matere. Za uspešno učenje postopka je poleg strokovnega znanja diplomirane medicinske sestre zelo pomembno dobro sodelovanje mladostnika in staršev ter ustrezna in spoštljiva komunikacija med medicinsko sestro, mladostnikom in starši.
Keywords: Adolescent; Catheterization; čistoča; health care; intermitentna katetrizacija; intermittent self-catheterisation; mladostnik; neurogenic bladder; nevrogeni mehur; nursing; Parents; rehabilitation; Urinary Bladder, Neurogenic; zdravstvena nega