Sankcije OZN - Vatovec, Katarina (Teorija in praksa, 2016)
Uporaba sankcij - zlasti po koncu bipolarnosti - zaznamuje delovanje Organizacije združenih narodov (OZN). Članek izhaja iz teze, da je prav razvoj uporabe tega orodja mednarodnih odnosov v okviru svetovne organizacije pomembno prispeval k njegovi umestitvi in osmislitvi v okviru multilateralnih organizacij. Oblikovalo se je sodobno razumevanje koncepta sankcij, ki s prehodom od vseobsežnih k ciljno usmerjenim sankcijam odstopa od tradicionalnih, na državo vezanih ukrepov ter se v svojem bistvu osredinja na ciljnega posameznika. Prilagajanje uporabe sankcij spreminjajočim se zahtevam mednarodnega prostora in časa poglablja njihovo razdvojenost med pravom in politiko. Avtorica svoje ugotovitve gradi na doktrinarnem pristopu ter analizi sprejetih sankcij odločevalskega organa, nosilca sankcijske politike OZN, tj. Varnostnega sveta. Ob upoštevanju značilnih lastnosti teh ukrepov, predvsem prožnosti delovanja Varnostnega sveta ob hkratni ujetosti v skopost normativne podlage ter njegove vpetosti v mednarodno politiko, je na podlagi povečane intenzitete uporabe sankcij v sodobnem mednarodnem okolju mogoče ovrednotiti prispevek OZN na tem področju. To sproža razmišljanja o oblikovanju globalne sankcijske politike z osredinjenjem na varstvu človekovih pravic.
Keywords: Človekove pravice; Human rights; International law; mednarodna politika; Mednarodno pravo; Organizacija združenih narodov; Sanctions (International law); Sankcije (Mednarodno pravo); Varnostni svet