Globalizacija, gospodarska in socialna kriza - Svetlik, Ivan (Teorija in praksa, 2014)
Prispevek izhaja iz podmene, da je globalizacija v doglednem času nepovraten proces, ki ga spremljajo globoke strukturne spremembe v gospodarskem in socialnem tkivu sodobnih družb. Kaže se v vzpostavitvi svetovnih trgov kapitala, blaga in delovne sile, omogoča jo razvoj tehnologije, pospešujeta pa jo zlasti neustrezna delitev dohodka med delom in kapitalom ter financializacija. V razvitih državah prihaja do zastoja gospodarske rasti, izgube delovnih mest in pritiskov na osebni standard in socialno državo. V državah v razvoju se učinki kažejo v gospodarski rasti in v vključevanju milijonov ljudi v delo in potrošništvo. Težišče konflikta se prenaša z razmerja med bolj in manj razvitimi državami na razmerje med razredi. Konflikt bo rešljiv z globalizacijo dela in ne z deglobalizacijo. Kljub globalnim tržnim pritiskom majhne države, kot je Slovenija, niso brez možnosti.
Keywords: Economic crisis (2008); ekonomska kriza; Employment; Globalizacija; Globalization; Gospodarska kriza (2008); Zaposlovanje