De la métataxe a la médiation linguistique - Franić, Ivana (Linguistica (Ljubljana), 2014)
V svojem glavnem delu z naslovom Elementi strukturalne sintakse (1959) Lucien Tesniere predstavi concept metatakse, spremembe v strukturi, do katere pride med prevodom iz enega jezika v drugega. Avtor se sicer v prvi vrsti zanima za strukturna razmerja, ki se zgradijo med tem prenosom, kljub temu pa opozarja na dejstvo, da je treba poved v ciljnem jeziku ponovno premisliti. Ko se oddalji od povsem mehaničnega videnja prevajanja, Tesniere odpre pot kontrastivni analizi, pa tudi kognitivnim teorijam, še zlasti s konceptoma globinskih prevodov in neodvisnostjo strukturnega in pomenskega. V nasprotu s takšnim pristopom nam akcijski pristop predstavi dinamičen proces učenja/poučevanja, ki v središče zanimanja postavlja učenca in si zastavlja predvsem vprašanja o zmožnostih tega "družbenega deležnika". SEJO tako odpira vprašanja o individualni in družbeni dimenziji mediacije (Picardo 2012), ki je eden od ključnih konceptov akcijskega pristopa. Prispevek se začne s kratkim opisom osnov metatakse in jezikovne mediacije, nadaljuje pa z razmislekom o vlogi, ki jo ima prevod kot osnovna operacija prehoda iz enega jezika v drugega in, natančneje, o njegovi vlogi v akcijskem pristopu k poučevanju/učenju jezikov. V analizi razmišljamo o prevodu, ki poleg mehaničnega in strukturalnega koncepta vsebuje tudi družbeno in individualno dimenzijo in kot tak ponuja veliko možnosti v didaktiki tujih jezikov in kultur. V članku se ukvarjamo tudi z jezikovno strukturo kot enem od osnovnih sestavnih delov jezikovne mediacije.
Keywords: akcijski pristop; didactique des langues; didaktika jezika; mediacija; médiation; metataksa; métataxe; perspective actionnelle; prevajanje; skladnja; strukturalna sintaksa; syntax; syntaxe; syntaxe structurale; Tesniere, Lucien, 1893-1954; traduction; translation; tuji jeziki