Prekmurska publicistika 19. in prve polovice 20. stoletja - med knjižno normo in tradicijo - Jesenšek, Marko (Slavistična revija, 2008)
Prehod prekmurske knjižne norme v narečne okvire je predstavljen najprej v prvem prekmurskem časopisu Prijatel, v dvajsetem stoletju pa še v Marijinem listu, Kalendarju srca Jezusovega in Novinah - v prvih številkah ali letnikih je bila dosledno ohranjana tradicionalna knjižna prekmurska jezikovna podoba, nato pa je sledilo soočanje z novoslovenščino, opuščanje prekmurskih jezikovnih normativov, vdiranje narečnih elementov v publicistični jezik in, med obema vojnama, sprejetje enotne slovenske knjižne norme.
Keywords: Prekmurje; publicistični jezik; slovenščina; zgodovina jezika