Odnos slovenskih potrošnikov do mobilnega oglaševanja - Oven, Sašo (Teorija in praksa, 2012)
Prispevek obravnava uporabo sodobne mobilne tehnologije kot novega medija interaktivnega digitalnega oglaševanja ter odnosa do tovrstnih oblik oglaševanja s strani uporabnikov mobilnih naprav. Osnovni namen prispevka je izpostaviti ključne dejavnike, ki vplivajo na odnos slovenskih potrošnikov do mobilnega oglaševanja in s katerimi lahko oglaševalci pripomorejo k izboljšanju uporabniške izkušnje z oglaševanjem prek mobilnih naprav. Na osnovi preteklih izkušenj slovenskih potrošnikov z mobilnim oglaševanjem so izpostavljene tudi posledice neprimernega ravnanja posameznih oglaševalcev in mobilnih operaterjev. Raziskovalni model temelji na prilagojenem teoretskem modelu raziskovanja SMS oglaševanja med finskimi potrošniki. Za analizo ključnih podatkov smo uporabili multivariatne statistične analize in z njo potrdili večino zastavljenih domnev, na podlagi rezultatov pa podali ideje za izboljšanje strategij mobilnega oglaševanja.
Keywords: Advertising; Oglaševanje; Mobile communications; Mobilne komunikacije; Potrošniki; Consumers; Attitudes; Stališča; Vedenje potrošnikov; Consumer behavior; Slovenia; Slovenija; komunikacijska tehnologija