Trikuspidalna insuficienca po udarcu konjskega kopita v prsni koš - Balevski, Igor (Zdravniški vestnik, 2010)
Uvod: Travmatska trikuspidalna insuficienca (TI) je večinoma posledica tope poškodbe prsnega koša. Klinična slika je odvisna predvsem od stopnje novonastale TI. Nezdravljena poškodba trikuspidalne zaklopke (TZ) pogosto vodi v razvoj kroničnega desnostranskega srčnega popuščanja. Zdravljenje je večinoma kirurško. Prikaz primera: V prispevku opisujemo mlajšo bolnico s poškodbo TZ po udarcu konjskega kopita v predel prsnega koša. Ugotovili smo udarnino srčne mišice in pomembno TI brez klinično izraženih znakov desnostranskega srčnega popuščanja. Opravljena je bila kirurška poprava TZ. Zdravljenje je bilo uspešno. Zaključek: Pri bolniku s topo poškodbo prsnega koša je potrebno pomisliti tudi na možnost poškodbe srca. Poškodba TZ je v začetku pogosto klinično nema, z zgodnjim kirurškim zdravljenjem pa lahko preprečimo pozne zaplete.
Keywords: poškodbe; prsni koš; srčne zaklopke; trikuspidalna insuficienca