Individualni naložbeni račun - Zdolšek, Daniel (Ekonomija plus, 2025)
: V Sloveniji je bil maja 2025 sprejet Zakon o individualnem naložbenem računu (ZINR), ki bo od marca 2026 posamezniku omogočal razpršeno investiranje v zakonsko omejenih možnostih. Zakon bo posamezniku omogočal realizacijo finančnih ciljev v okviru osebnih financ z namenom doseganja čim večje finančne neodvisnosti. Namen zakonodajalca je aktivirati obsežnejše vloge gospodinjstev (npr. v obliki vlog na vpogled) v slovenskem bančnem sistemu in tako posamezniku omogočiti večje donose, bančni sistem spodbuditi k višjim obrestovanjem na pasivi, pospešiti in podpreti naložbe v instrumente trga kapitala in s tem podpreti razvoj trga kapitala v Sloveniji. Ukrep je del širše zgodbe Evropske unije, ki je v akcijski načrt za unijo kapitalskih trgov ter za unijo prihrankov in naložb zapisala cilje, ki povezujejo podporo zelenemu prehodu, dostopnost virov za evropska podjetja, povečevanje varnosti za posameznega vlagatelja in integracijo nacionalnih kapitalskih trgov. V pravu Evropske unije ni zakonske podlage za obvezno uvedbo individualnega naložbenega računa (INR) in ga nacionalne zakonodaje članic uvajajo vsaka na svoj način. V prispevku je predstavljen individualni naložbeni račun kot finančni produkt, ki ga je uvedla Slovenija.
Keywords: alokacija varčevanja posameznikov; davčni vidik; individualni naložbeni račun; kapitalski trg; Slovenija